Julkaistu
0 kommenttia

Motivaatiosta voidaan sanoa sen olevan toiminnan voima. Se suuntaa ja virittää suoritukseen, joka onnistuu ihmisen valmiuksista riippuen. Motivaatiotaso vaihtelee eri tilanteissa ja eri aikoina hyvin paljon. Motivaatio on käyttäytymistä virittävien ja ohjaavien tekijöiden järjestelmä. Motivaatio on se psyykkinen tila, millä vireydellä, aktiivisuudella ja ahkeruudella yksilö tietyssä tilanteessa toimii saavuttaakseen tavoitteensa. Motivaatiosta riippuu, millä halulla ihminen käyttää omia resurssejaan työn suorittamiseksi.

- Wikipedia

Motivaatio on mulle itselleni ollut aina ihan todella iso voima, jonka avulla olen tehnyt ja saavuttanut kaikki asiat elämässäni. Olen huomannut, että mun motivaatiohakuisuus asioissa on keskivertoa suurempi kuin monella muulla lähipiirini ihmisellä. Pelkästään tietenkin jo mun uravalinta on sellainen, että mun tulee eläkeikään asti pystyä motivoimaan lapsia ja nuoria oppimaan ja haluamaan oppimista, joka itsessään jo melkoinen työ sen itse opettamisen lisäksi ja vaatii minulta itseltänikin motivaatiota tehdä sitä työtä.

Ihmisiä ohjaa sekä ulkoiset että sisäiset motivaatiot, joista sisäinen motivaatio on ehdottomasti se tehokkaampi ja se, joka lopulta vie ihmisen just sinne minne hän haluaa päästä. Silti on pakko todeta, että ulkoiset motivaatiot on myös mun mielestä todella tärkeitä pienten etappien saavuttamiseen ja siihen, että jaksaa loppuun asti tärkeän asian loppuun viemiseen. Ulkoisiin motivaattoreihin voi juuri laskea esimerkiksi ulkopuolisten kehut, rahan ja muut palkinnot ympäristöstä, kun taas sisäistä motivaatiota on se, että henkilö itse nauttii, pitää asiaa palkitsevana ja saa sisäistä mielihyvää asioiden tekemisestä.

Itselleni suuria asioita, joihin molempia motivaatiomuotoja on tarvinnut paljon, oli mun petraaminen yläasteiässä (vähän vauhdikas teini-ikä), hyvät paperit lukiosta ja pääseminen yliopistoon opiskelemaan unelma-alaa - aika perinteisiä juttuja siis. Jälkikäteen olen kuitenkin tajunnut, että esimerkiksi se, että laihdutin omia häitäni varten 17 kiloa viidessä kuukaudessa oli melkein pelkästään ulkoisten motivaattoreiden sanelemaa ja nyt onneksi tiedän paremmin - se ei ollut kestävää. Lasten myötä motivaatiot ovat titetenkin vähän muuttuneet, koska itsekkyys ei vaan enää käy ja on ajateltava kaikessa sitä, miten se tulee vaikuttamaan muihin. Painonpudotuksessa ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin motivaattoreina mulla toimii nyt seuraavat:

- Sisäinen hyvä olo. Mulla ei ole nyt hyvä olla mitenkään päin. Ei sisäisesti eikä ulkoisesti. Tunnen pahaa mieltä joka päivä siitä missä jamassa olen ja siitä, etten nyt tunne itseäni minuksi. Tämä on ehdottomasti se suurin motivaation lähde painonpudotukseen - haluan voida joka päivä hyvin omassa kehossani.

- Energiatasojen nostaminen. Olen väsynyt, koska en saa nukuttua kunnolla lasten takia, mutta mun surkea ruokavalio ja liika liikkumattomuus ei varmasti auta asiaan yhtään. Haaveilen siitä, että vaikka olenkin iltaihminen, niin voisin aikaisinkin aamulla nousta sängystä oikeasti virkeänä ja iloisin mielen uuteen aamun.

- Kaunis peilikuva ja istuvat vaatteet. En tiedä kuuluuko tämä nyt sisäisiin vai ulkoisiin vai molempiin motivaatiomuotoihin, mutta tärkeä se on jokatapauksessa ja jokainen voi varmasti yhtyä tähän. Olen itsevarma ihminen kyllä muuten, mutta tällä hetkellä en ulkonäköni puolesta sitä ole. Haluan, että voin vanhana katsoa kuvia musta perheeni kanssa ja sanoa, että vau miten upee mä olen oikeasti ollut. En pidä siis itseäni rumana nytkään, mutta kroppaani kyllä.

- Muiden mielipiteet eivät mua muuten juurikaan kiinnosta, mutta haluan olla se aktiivinen ja hyvinvoiva tyyppi kenet mun mies sai sillon, kun mut valitsi. Ihan mun itseni takia, vaikka ei ne kehutkaan pahitteeksi olisi (ulkoinen motivaatio check!).

- Haluan enemmän kuin mitään olla hyvä esimerkki lapsilleni. Haluan mahtua joka koloon heidän kanssaan, olla terve, energinen ja aina valmiina touhuamaan mitä tahansa ja missä tahansa. Lapset ovat mun suurin ulkoinen motivaattori ihan ehdottomasti.

- Kaikki tietää, ettei vanheneminen yleensä ainakaan tervehdytä ihmistä tai helpota laihtumista. Haluan taata itselleni ja läheisilleni sen, että voin hyvin vanhana, edesautan pitkään pysyvää terveyttä ja totuushan se on, että nyt se on jo aloitettava.

- Ja lopuksi ehkä yksi juuri tämän hetken tärkeimmistä. Haluan olla upea kaaso mun parhaan ystävän valitsemassa mekossa kahden vuoden päästä. Ha!

Mikä sinua motivoi? Pidätkö itse tärkeämpänä ulkoisia vai sisäisiä motivaattoreita vai onko sulla joku yksi tietty ihminen vaikka joka sua motivoi parempaan? Ihmisillä on niin erilaisia motivaatioiden lähteitä ja mun mielestä niistä saa välillä inspiraatiota omaankin elämään!